دَر به تختههای چوبی یا فلزی مستطیلشکلی گفته میشود حدوداً به اندازه قامت انسان که در بازه دیوار ساختمانها تعبیه میشود تا رفتوآمد به درون و بیرون ساختمان یا بستن ساختمان از طریق آن میسر شود.
درهای اتوماتیک
درهای خودکار یا اتوماتیک به درهایی گفته میشود که باز و بستهشدن در آنها به صورت خودکار انجام میگیرد و نیازی به دخالت انسان نیست. نسل ابتدایی در اتوماتیک در دهه هفتاد میلادی توسط یک دانش آموز اهل اوهاییر آمریکا ابداع شد. بسیاری معتقد بر این هستند که سر منشأ این ایده، تبدیل انرژی بخار، خواص هوا و گاز به انرژی حرکتی بود که در ۲۰۰۰ سال پیش توسط هرون فیزیکدان و ریاضیدان بزرگ یونانی در اسکندریه مطرح شدهاست. از مزایای استفاده از این درها آسانتر شدن ورود و خروج افراد (بهویژه برای افراد ناتوان، مسن و معلول) است. همچنین با استفاده از آنها در مکانهای پر رفتوآمد میتوان تا ۳۵ یا ۵۰٪ در مصرف انرژی صرفهجویی کرد. معمولاً میتوان سرعت باز و بسته شدن این درها را با توجه به نیاز محل، شدآمد، فصل سال یا ساعتهای شبانهروز تنظیم کرد.
در اتوماتیک هیدرولیکی
برای باز و بسته کردن خودکار درهای سنگین و بزرگ معمولاً از درهای هیدرولیکی استفاده میشود که در آنها از فشار روغن حاصل از جکهای هیدرولیکی برای باز و بسته کردن در استفاده میکنند. از جمله مزایای این سیستم میتوان به قدرت بسیار بالای جکهای هیدرولیکی، توانایی کار کرد آن و استهلاک بسیار پایین اشاره کرد که در درهای سنگین کاربرد دارد و همچنین تردد درهای هیدرولیکی را میتوان به نا محدود ارتقاء داد و از جمله معایب سیستم گران بودن، احتیاج به سرویس و نگهداری فصلی اشاره کرد.
در اتوماتیک پنوماتیک
نوع دیگری از درها پنوماتیکی (بادی) هستند که بیشتر در محلهای مرطوب کاربرد دارند. اصول کارکرد این سیستم به وسیله باد است که فشار باد پیستونهای جکها را به حرکت درمیآورد. ضعفهای بزرگ این سیستم عبارتند از: حجیم بودت آن، پر سر صدا بودن کمپرسور، احتیاج به سرویس ماهانه و بازرسی مکرر، استفاده از دستگاههای بزرگ صنعتی در تابلو فرمان و در نتیجه بزرگ شدن تابلو فرمان سیستم و در نهایت کارایی بسیار محدود این سیستم اشاره کرد.
در اتوماتیک گیربکسی
پرکاربردترین نوع درهای اتوماتیک درهای گیربکسی است که ساختمان سادهای دارند و قیمت آنها نیز نسبتاً پایینتر است. موتور کوچکی در داخل جک به کار گرفته شدهاست که نیروی خود را به یک گیربکس انتقال داده که با افزایش قدرت دوران، جک را به گردش درمیآورد و در نهایت شفت جک با سرعت استاندارد به عقب جلو حرکت میکند. از جمله مزایای این سیستم، کوچک بودن اندازه تابلو فرمان و مستقل بودن قسمت مکانیکی و الکترونیکی، برنامهریزی عالی، انعطافپذیری دستگاه با محیط نصب، احتیاج به سرویس بسیار کم در حد سالی یک یا دوبار و معایب این سیستم عبارتند از: استهلاک بیشر نسبت به سیستمهای هیدرولیکی به دلیل کارکرد چرخ دنده و گیربکس در جک، قدرت محدود و آسیبپذیری سیستم در مقابل فشار، بیش از حد است. درهای گیربکسی ممکن است ریلی، لولایی، زیرسقفی چندتکه، زیرسقفی یکتکه، کرکرهای یا شیشهای باشند.
در اتوماتیک خطی
درهای خطی از جمله درهای کشویی اتوماتیک سنتی بوده و برای استفاده در هر مکانی که از فضای جانبی کافی برخوردار باشد، مناسب هستند.
در ضدسرقت
درهای ضد سرقت همانگونه که از اسم آن مشخص است به درهايی گفته میشود که مانع از ورود سارقین میشود و در مقابل هر گونه دستکاری، تخریب و اهرم نمودن ايمن و قابل اطمينان است. شایان ذکر است این اطمینان صد در صد نیست، ولی در مقایسه با درهای معمولی میتوان تفاوت بسیار زیادی را مشاهده کرد که بر خلاف درهای معمولی این گونه درها در مقابل فشار ، برش ، اهرم و دستکاری قفل از سطح ایمنی بسیار بالایی برخوردار بوده و امنیت بسیار بیشتری از در های معمولی حتی با نرده های حفاظتی دارند. اسکلت در ضد سرقت به صورت چندلایه است. بدین صورت که یک ورقه فلزی بین دو لایه روکش قرار گرفته است. علاوه بر این، داخل در نیز با استفاده از پشم سنگ پر میشود و به همین علت است که درهای ضد سرقت، عایق صوت و حرارت نیز هستند.
اما قطعات در ضد سرقت به این لایهها محدود نمیشود و لازم است به اجزای مهم دیگری همچون چهارچوب، لولا و قفل نیز توجه شود.
درهای استنلس استیل
از دیرباز تاکنون متخصصان طراحی معمولاً جهت دست یابی به سطحی درخشان و لوکس از فلزاتی چون برنز، مس و نقره استفاده میکردند. کشف انقلابی استنلس استیل یا فولاد زنگ نزن شرایط را برای نیاز این دسته از علاقهمندان فراهم کرد. استنلس استیل در طرح درهای ورودی و قابهای ثابت و همچنین پنجرهها کاربرد فراوانی دارد. استیل یا استنلس استیل و به دلیل ویژگیهای ذاتی خود مانند ساختار مولکولی در برابر خوردگی، اشعههای مخرب خورشید و تغییرات دمایی در شب و روز و فصول مختلف مقاومت قابل توجهی از خود نشان میدهد. به همین دلیل در ساختمانهای متنوعی همچون ادارات، مراکز تجاری، بیمارستانها، مراکز بهداشتی، مراکز تولید مواد غدایی و دارویی، مراکز تحقیقاتی و پژوهشی و همچنین ساختمانهای صنعتی از درهای استنلس استیل استفاده میشود. درهای استنلس استیل به روشهای مختلفی ساخته میشود که اصولاً این روشها متناسب با نوع طراحی، امکانات موجود و نیاز ساختمان مورد نظر است.
در اتاقی
این گونه درها در معماری برای هر جایی در ساختمان که به بازشو نیاز باشد استفاده می شود، خواه منزل باشد خواه محل کار! و برای استفاده و قراردادن آنها به ، چارچوب، قفل و لولا نیاز است. جنس این درها معمولاً فراورده های چوبی، از جمله MDF و یا HDF …..و یا خود چوب، است.
پنجره
پنجره ورودی ای در دیوار، در یا وسیله نقلیه است که برای عبور نور و اگر بسته نباشد یا آببندی نباشد برای عبور هوا و صدا ساخته شده. پنجرهها معمولاً دارای شیشههای شفاف یا مات هستند و به وسیله فریم (چهارچوب) در محل خود قرار میگیرند. بسیاری از پنجرههای شیشه دار برای تهویه باز نگه داشته میشوند و بسیاری نیز برای جلوگیری از ورود آلودگی هوا یا آلودگی صوتی بسته نگه داشته میشوند. پنجرهها معمولاً توسط قفل یا دستگیره یا چیزی شبیه آن بسته نگه داشته میشوند.
از گذشته تا به امروز دیگر پنجرهها فقط منفذی جهت عبور نور یا ورود هوا نیستند بلکه یکی از عوامل زیبایی در هنر معماری و ساخت و ساز محسوب میشوند.